Čierny Brod - Vízkelet
Hírek

Óvoda

Előszó:

Óvodánkban, a ,,Mesevilág óvodában” mindannyian boldog és okos gyermeket akarunk. Arra törekszünk, hogy a ránk bízott gyermekek napjai minél örömtelibbek, színesebbek legyenek. Munkánkat a megkezdett úton folytatjuk úgy, hogy Mesevilág óvodánkban minden gyermekre érvényesek legyenek Varga Domokos író, sokgyerekes apuka/már sokunokás nagyapa szavai:

“Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét, szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi, csak játszik. De mi már tudjuk, mire megy a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle.”

Pék Éva igazgatónő

Elérhetőségeink
Óvodánk címe:
Materská škola – Óvoda, 925 08 Čierny Brod 489
Telefonszám: 031/78 48 485
Nyitvatartás: Intézményünk hétfőtől péntekig 6.30 órától 16.00 óráig tart nyitva.
Óvodánk magyar tannyelvű.

Az óvoda közössége

A gyerekek örömteli, szeretetteljes mindennapjairól  gondoskodik:

Pék Éva – óvodavezető
Király Mária – óvodapedagógus
Kleiner Piroska – óvodapedagógus

Az óvoda tisztaságáról gondoskodik: Ostradecky Katalin – takarítónő
A gyerekek egészséges táplálkozásáról gondoskodik:Duba Mária – szakácsnő, Kollárik Gabriella – konyhavezetőnő

AZ ÓVODÁNK  BEMUTATÁSA

Vízkelet mátyusföldi község, a Dudvág folyó mentén terül el. Ebben a szép természeti környezetben helyezkedik el óvodánk. Az óvoda udvara tágas, fákkal körbevett terület, mely árnyékot biztosít a gyermekeknek. Az óvodánk 1983 szeptember1-én nyitotta meg kapuit ebben az épületben. Óvodánk a ,,Mesevilág óvoda” nevet viseli. A gyermekek létszáma évről évre növekszik. Az egyik csoportunkban egész napos, a másikban félnapos oktatást és képzést biztosítunk. Az óvoda elősegíti a személyiség fejlődését szociális- érzelmi, intellektuális, testi, erkölcsi, esztétikai téren, valamint a kézügyesség és képességek fejlődését. Kialakítja a feltételeket a további művelődésre, felkészíti a gyerekeket a közösségi életre összhangban az egyéni és életkori sajátosságokkal.(245/2008 oktatási törvény)

Intézményünk, a Mesevilág óvoda az Állami művelődési program (ISCED 0) alapján kidolgozott -saját iskolai művelődési program szerint dolgozik. A napjainkat a mesék, népdalok, gyermekjátékok, mondókák segítségével gazdagítjuk, ezek örömtelibbé, érdekesebbé, színesebbé teszik a gyermekeink életét. Ahhoz, hogy a napi életet átszőjék a mondókák, versek, mesék, elengedhetetlen, hogy az óvónő maga is szeresse a verset és mesét, legyen a tarsolyában mindig valami, amit alkalmas időben és helyzetben elő tud venni, s ezzel maradandó élményhez juttatja a gyerekeket.

Fontosnak tartjuk, hogy biztonságot nyújtó, szeretetteljes környezetben formáljuk a gyermekeket. Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra való nevelésre, ennek keretén belül igyekszünk biztosítani a szabad levegőn történő sok mozgást, illetve a gyümölcsben és vitaminban gazdag táplálkozást. A játékot – mint az óvodás korosztály alapvető tevékenységét – kiemelten fontosnak tartjuk. A játék az egész napirendet átszövi, hiszen ebben az életkorban ez a személyiségfejlesztés leghatékonyabb eszköze. Nagy szerepet szánunk a spontán szerzett ismeretek megszerzésének, ezért gyermekek érdeklődésére és kíváncsiságára támaszkodva tervezzük meg az óvodai életet. Játékeszközeinket – fenntartói segítséggel és alapítványi hozzájárulással – évről évre fejlesztjük, gyarapítjuk. A csoportszobákat a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően rendezzük be.

Az ünnepek, a hagyományok ápolása is fontos része az óvodai életünknek. Két éve indítottuk útnak a Rokka Gyermekfesztivált, amely nagyon sikeresnek bizonyult. Akkor fogalmazódott meg az igény a folytatásra, és megegyeztünk abban, hogy a rokka tovább pörög. A fesztiválra meghívjuk a környékbeli, mátyusföldi falvak óvodásait, az óvodapedagógusokat és a helyi magyar iskolásokat, hogy egy remek napot töltsünk el együtt. Minden gyerek szeret játszani, énekelni, ezt szem előtt tartva az óvodai csoportok a fesztivál céljának megfelelően énekes-táncos népi játékfüzért mutatnak be. Az idei követelmény a saját hagyományok – a Mátyusföldi gyermekjátékok bemutatása volt.

Óvodánknak gazdag hagyományai vannak, mindig viszünk a gyerekek életébe valami újat. Őszi ünnepeink a Mihály napi vásár, a kukoricafosztó, a Tökparádé. Jeles napjaink a tél jegyében: az advent, a Mikulás, a Luca nap, a karácsony és a farsang. Tavasszal a húsvétra, anyák napjára készülünk. Óvodába csalogató napunk is van, amikor meglepetéssel várjuk leendő óvodásainkat. A gyermeknap versenyjátékokkal, bábjátékkal, telik. Kicsik és nagyok egyaránt kedvükre szórakozhatnak: állandó programok közül választhatnak. Ballagáskor fájó szívvel, de büszkén indítjuk útnak féltve őrzött gyermekeinket. Az óvoda közvetlen partnere az iskola, amely folytatja a nevelést, oktatást. Kölcsönösen részt veszünk egymás rendezvényein, nagy élmény gyermekeink számára, amikor az iskolába ellátogatva beülhetnek az igazi iskolapadba, és tornateremben tornázhatnak.

Óvodánkat évente egyszer, októberben meglátogatja a logopédus. A beszédhibás gyerekeket ezután a szüleik Galántára hordják a doktornő rendelőjébe. Lehetőségeinkhez mérten folyamatosan szépítjük, újítgatjuk az óvodai csoportszobáinkat, hogy gyermekeink minél otthonosabban érezzék magukat. Nagy gondot fordítunk arra, hogy az óvodába érkező gyerekeket esztétikus, vonzó, családias környezet fogadja. A községi hivatallal szoros a kapcsolatunk, mindenben segítenek és támogatnak, természetesen nemcsak anyagi vonatkozásban. Polgármesterünk Nagy Pál mérnök úr szívesen látogatja rendezvényeinket, problémáinkkal bármikor fordulhatunk hozzá. Együttműködünk a Csemadok vízkeketi alapszervezetével és a helyi ifjusági szervezettel.

SIKERES  PÁLYÁZATAINK

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt  A magyar kultúráért és oktatásért- Felvidéki központi pályázati felhívásra  benyújtott Meseudvar óvodások részére sikeresnek bizonyult. Ennek köszönhetően esztétikus és biztonságos udvari játszótéri elemekket szereztünk be. ,,A regionális iskolaügy művelődési rendszerének elektronizálása“ című pályázat eredményeként  óvodánk egyik csoportszobája interaktív táblával, színes nyomtatóval és laptoppal lett felszerelve. Környezetünk ízléses, esztétikus kialakításához és berendezéséhez hozzájárultunk egy sikeres pályázat segítségével.  A  Samsung Társaság  a Pontis Alapítvánnyal közösen hirdetett pályázatot, „Örömmel az óvodába“ címmel. Ennek köszönhetően csoportszobáink meseszoba bútorral szépültek.

Szlovák Köztársaság  Kormányhivatalának ,,Nemzeti kisebbségek kultúrája 2012“ óvoda által benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően, valamint a községi hivatal és szülők segítségével került sor az első  Rokka Gyermekfesztiválra. A magyar kultúráért és oktatásért- Felvidéki regionális pályázati felhívásra  benyújtott Rokka gyermekfesztivál óvodások részére pályázatot a Bethlen Gábor Alap Bizottsága támogatásban részesítette.2014 decemberében szerveztük meg. A Liget Műhely Alapítványtól Liget kiadványcsomagot nyertünk.

Bekapcsolódtunk a Goodyear Biztonságos óvoda pályázatba is. Kapunk 20 reflex mellényt a gyerekek részére, 2 reflex mellényt felnőtteknek, DVD történettel: ,,Varázsmellény“ és ,,Mesék a közlekedési eszközökről“. A pályázat célja a óvodáskorú gyermekek biztonságának növelése a közúti forgalomban. ,,A regionális iskolaügy művelődési rendszerének elektronizálása 2“ című pályázat eredményeként  második csoportszobánk is interaktív táblával, színes nyomtatóval és laptoppal lett felszerelve.

A Rákóczi Szövetségtöl és a Galánta és Vidéke Társulástól  gyermekeink évente ajándékcsomagot  kapnak. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. évente meghirdeti a ,,Szülőföldömön magyarul“ című pályázatát a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás igénylésére, melynek megpályázásában mi is segítjük az óvodásaink szüleit.

VERSENYEK, amelyekbe bekapcsolódtunk:

Goodyear versenybe is bekapcsolódtunk logó készítésével – a legjobb 20 közé sorolták be óvodánkat. Egy közlekedési témájú mesét játszottak el nekünk. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Regionális Központja és a társszervezők évente meghirdetik  a Szlovákiai Magyar Iskolák és Óvodák VIl. Országos Képzőművészeti Pályázatát, „ALKOTNI JÓ” címmel. Mi is bekapcsolódunk a versenybe. Az udvari játékhoz kialakítottunk a Meseudvart a nyugodt, biztonságos játéktevékenységhez – megvalósításában segített az ELLE Consult s.r.o. cég is. Meggyőződésünk, hogy a pedagógusoknak és a szülőknek együttesen kell részt venniük a gyermekek nevelésében, ezért rendkívül fontosnak tartjuk a szülőkkel való hatékony kommunikációt és szorgalmazzuk aktív részvételüket az óvoda életében.

Pék Éva-óvodavezető

Napirend az óvodában

A nevelési-oktatási tevékenység az óvodában szervezett formában történik, a gyerekek optimális bioritmusát és egészséges életritmusát figyelembe véve.

Napirend:

Időpont Tevékenységek
6,30 A gyerekek érkezése, játék és játéktevékenysgek, Mozgásos és lazító gyakorlatok, Edukációs tevékenységek
9,00 – 9,30 Személyi higiénia, Tízórai
Edukációs tevékenységek, Kint tartózkodás, séta
11,30 – 12,15 Személyi higiénia, Ebéd, Szájhigiénia
Pihenés
14,30 – 14,45 Mozgásos és lazító gyakorlatok,, Személyi higiénia
14,45 – 15,00 Uzsonna
15,00 – 16,00 Játék és játéktevékenységek – individuális, csoportos, közvetlenül és közvetetten irányított edukációs tevékenységek, A nap értékelése

 

ÓVODAI ÁLLANDÓ (ISMÉTLŐDŐ) PROGRAMOK

Kulturális programok:

  • játszódélután a szülőkkel
  • kirándulás a szülőkkel
  • bábszínház látogatás
  • meghívott vendégek (zenekar, bábszínház, bűvész, bohóc)

Az ünnepek, a hagyományok ápolása is fontos része az óvodai életünknek.

Állandó programjaink, ünnepségeink, jeles napok:

 Események Időpont
Ismeretterjesztő séták –  az óvoda közvetlen környezetében szeptember
Exkurzió Katka tanító néni kertjébe október
Őszi ünnep az óvoda udvarán – Tökparádé október
Gyermekmunkák kiállítása: ,,Őszanyó“ november
Téli vásár december
Mikulás ünnepség december
Karácsonyi ünnepség december
Farsangi jelmezbál február
Téli olimpia január
Mesenap az óvodában március
Bekapcsolódás a versenybe: ,,Húsvéti tojás“ március
Beíratkozás az óvodába – bábelőadásA leendő óvodások fogadása március
Anyák napja május
Sport-olimpia az óvoda udvarán – gyerekek és szülők sportnapja május
Gyermeknap május
Ovifesztivál június
Évzáró, ballagás június

 

Mgr. Sadloň Petra vezetésével megalakult az óvodánk mellett működő Polgári társulás. Bebizonyosodott, hogy nem volt hiábavaló a megalakítása. Az adó 2%-bó, amely a polgári társulás számlájára jött be, meg tudjuk valósítani a hatalmas szabadtéri filagóriát, a „játszóház-altánt”, amely szeptemberre fog elkészülni. Az adó 2 % az államkasszába folyik, de ha az adóbevallásnál kitöltik a nyomtatványunkat, a mi gyermekeink javára lesz fordítva.

Mindenkinek köszönjük a támogatást!