Čierny Brod - Vízkelet
Hírek

Polgármester

Ing. Pavel Nagy

Ing. Nagy Pál, polgármester

Tisztelt látogató! 

Szeretettel köszöntöm Önt Vízkelet község honlapján, öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy felkereste községünk oldalát!
Engedje meg, hogy röviden bemutassam településünket.

Községünk Szlovákia délnyugati részén, a Dudvág folyó jobb és bal partján, a járási székhelytől, Galántától 6 km-re fekszik. Területe 17,69 km2, az tengerszint feletti magassága 118m. A folyó a község belterületén 3 szigetet hozott létre, ezek: a Korpaszeg, a Cigánykert és a Szigetorr, a község határában pedig egy folyószigetet alakított ki, amit Malomszuglának neveznek.

Lakosság összetételét tekintve többségében magyarok lakta terület, 1600 főt számlál.

Községünk kulturális élete sokszínű. Minden évben számos kulturális ünnepséget, megemlékezést tartunk, amelyen fellépnek falunk óvodásai és alapiskolás diákjai, valamint az énekkar. Több évtizedes múltra tekint vissza a Csemadok helyi alapszervezete mellett működő Harmónia éneklőcsoportunk. Tavaly már a 14. alkalommal került megrendezésre a gulyásfőző verseny és a 17. falunap. Sportszervezetünk is aktívan kiveszi a részét a falu sportéletéből. Testvérközségünkkel, a magyarországi Taksony nagyközséggel baráti kapcsolatot tartunk fenn. Falunkban egy épületben működik a teljes szervezettségű szlovák nyelvű és a négy osztályos magyar nyelvű alapiskola.

Községünk nevezetességei: a  Szent Anna templom, melyet  1911. június 30-án szenteltek fel, a XVII. századból  származó, korai barokk stílusban épült Szent Anna kápolna, melyet Turzó kápolnának is nevezünk,  a XIII. század elején, román stílusban épült hegyi templom, ill. a hegyi kápolna, melyet  1753-ban barokk stílusban építettek, és postai bélyegen is szerepel  készült  róla.

Őszintén remélem, hogy a honlapunkon közzétett információk kedvet adnak, hogy személyesen is meglátogassák, felfedezzék falunkat. Szándékunk szerint a honlapra látogató segítséget kap abban, hogy megismerhesse az  itt élők életét, településünk történetét, kulturális- és sportéletét, és utcáinkon sétálva vagy rendezvényeinken való részvétellel személyesen is megtapasztalja a vízkeletiek vendégszeretetét!

Jó böngészést és a honlap használatához, sok sikert kívánok minden érdeklődőknek!

Tisztelettel Ing. Nagy Pál, polgármester